طراحی آسانسور

نحوه طراحی آسانسور اهمیت بسیار زیادی دارد. یکی از مهم‌ترین دلایل آن این است که ارزش زیادی را به محل زندگی و کار شما می‌دهد. زیرا آسانسور وسیله‌ای است که باعث ایجاد آسایش و راحتی در زندگی مردم می‌شود و از آن دسته فناوری‌هایی است که به شدت بر کیفیت ساخت و سازهای عمرانی تأثیر گذار است.

از آنجایی که آسانسورها دسترسی راحت‌تری را به فضاهای خصوصی و عمومی می‌دهند، موقعیت بسیار مهمی در سازه‌های عمرانی دارند. از این جهت نحوه طراحی هر آسانسور نیز باید دارای استاندارهای زیادی باشد. در این مقاله قصد داریم تا به نحوه و در واقع مراحل طراحی همه آسانسورها بپردازیم و برایتان توضیح دهیم که چگونه با استفاده از اطلاعات سازه‌های عمرانی و آنالیز ترافیک آنها، آسانسور مناسبی را طراحی کرد.

مراحل طراحی آسانسور و راه‌اندازی آن

برای شروع هر پروژه عمرانی باید در ابتدا اطلاعات مفیدی را جمع‌آوری کرد و برای طراحی نمونه‌های اولیه از آنها استفاده کرد. در مورد طراحی آسانسور نیز این موضوع کاملاً صدق می‌کند زیرا اولین و اصلی‌ترین قدم، نقشه‌کشی و آنالیز ترافیک ساختمان و آسانسور است.

سازه‌های ساختمانی که قرار است در آینده برایشان آسانسور تعبیه شود باید در نقشه آنها فضایی را با عنوان چاه آسانسور در نظر بگیرند. چاه آسانسور درواقع همان محل قرارگیری آسانسور است. شاید برای شما نیز سؤال باشد که در چه مرحله‌ای از ساخت و ساز باید به شرکت آسانسوری برای نصب آسانسور مراجعه کرد؟

دقیقاً بعد از اینکه سقف‌های طبقات و ساختمان تکمیل شدند می‌توان برای سفارش آسانسور اقدام کرد. سپس مهندسین شرکت‌های آسانسوری برای بازدید اولیه و ثبت اطلاعات لازم به ساختمان مراجعه می‌کنند. مواردی که در این مرحله ثبت می‌شوند به عنوان اطلاعات اصلی و مهم در فرایند طراحی آسانسور استفاده می‌شود.

اطلاعاتی که باید قبل از طراحی هر آسانسور آنها را برسی کرد و در نحوه طراحی پروژه آنها را لحاظ کرد عبارت‌اند از:

  • باید از نحوه طراحی و معماری سازه ساختمانی اطلاعات کامل داشته باشید
  • باید نوع کاربری سازه ساختمانی را در نظر بگیرید. (برای مثال اینکه این سازه قرار است به عنوان یک مرکز خرید مورد استفاده قرار بگیرید و یا ساختمان مسکونی و غیره)
  • تعداد طبقات و تعداد واحدهای حاضر در هر طبقه را باید در نظر گرفت
  • میزان ترافیک ساختمان را باید محاسبه و برسی کرد
  • طول، عرض، ارتفاع و عمق چاه آسانسور
  • طول تراول آسانسور
  • محل قرار گیری درب‌ها
  • ارتفاع طبقات
  • عمق چاهک

جمع‌آوری تمام این اطلاعات کمک می‌کند تا بتوان بهترین حالت آسانسور را برای آن سازه ساختمانی طراحی و ارائه کرد.

آنالیز ترافیک در طراحی آسانسور

همان‌طور که در بالا گفته شد، یکی از مراحل طراحی هر آسانسور، جمع‌آوری اطلاعات است که طراحی اولیه اهمیت بسیار زیادی دارند. این مرحله آنالیز ترافیک نام‌گذاری شده است. مرحله آنالیز ترافیک منجر می‌شود تا تعداد آسانسورها، ظرفیت آسانسورها و حتی میزان سرعت آسانسورها را انتخاب کنیم. در ادامه تک‌تک این موارد به طور کامل برسی می‌کنیم.

قابلیت جابه‌جایی آسانسور

منظور از قابلیت جابه‌جایی آسانسور در اصل آن درصد از جمعیت ساختمان است که آسانسور می‌تواند برای مثال در 5 دقیقه جابه‌جا کند (5 دقیقه یک مثال است و این عدد بستگی به تعداد طبقات و چنین عواملی دارد).

نوع کاربری سازه‌های ساختمانی تأثیر زیادی بر مقدار درصد جابه‌جایی آسانسور دارد. برای مثال در یک ساختمان مسکونی تنها کافی است ۵ درصد از جمعیت ساختمان بتوانند برای مثال در پنج دقیقه جابه‌جا شوند. حال این مقدار در پروژه‌های ساختمانی با نوع کاربری تجاری افزایش می‌یابد. برای مثال این مقدار باید 12 درصد باشد.

مدت زمان سفر با آسانسور

یکی دیگر از اطلاعاتی که باید در مرحله آنالیز ترافیک آن را برسی کرد و در طراحی آسانسور آن را مدنظر قرار داد، مدت زمان سفر با آسانسور است. این بازه زمانی را این گونه تعریف می‌کنند:

«مدت زمانی که آسانسور از بالاترین طبقه ساختمان به پایین‌ترین طبقه می‌رود را مدت زمان سفر اسمی آسانسور می‌گویند.»

انتظار برای آسانسور

مدت زمان انتظار برای آسانسور به این شکل محاسبه می‌شود که مدت زمان سفر اسمی آسانسور را به تعداد آسانسورها تقسیم می‌کنند. این مدت زمان در ساختمان‌های مسکونی از 1 تا 5 دقیقه است. اما در ساختمان‌های اداری و تجاری باید این مقدار کمتر باشد.

نحوه قرارگیری قطعات آسانسور در چاله

دومین مرحله از مراحل طراحی آسانسور مربوط به نحوه ساخت کابین آسانسور و قرار گیری آن در چاله آسانسور می‌شود. بعد از مرحله انالیز ترافیک باید این موضوع بپردازیم که چگونه از حداکثر فضای چاله آسانسور استفاده کرد.

بنابراین مهم‌ترین موضوع این مرحله طراحی و انتخاب کابین آسانسور با ابعاد مناسب است. قطعاً این موضوع که بتوانیم از حداکثر فضای چاله استفاده کنیم و ابعاد کابین را افزایش دهیم بسیار خوشایند است. البته باید این موضوع را نیز در نظر داشته که هرچه ابعاد در نظر گرفته شده بیشتر باشد قیمت کابین آسانسور نیز افزایش می‌یابد.

یکی دیگر از مواردی که در این مرحله برسی می‌شود و در مرحله طراحی به آن نیاز است، محل قرارگیری و نحوة قرارگیری درب‌های آسانسور است. باید با توجه به عرض و عمق چاله بهترین حالت را برای درب‌ها در نظر گرفت. درب‌ها انواع مختلفی دارند و باید با توجه مواردی مانند نوع کاربری ساختمان، نوع کابین و غیره تصمیم گرفت که برای مثال، درب‌های طبقه داخل چاله قرار گیرد یا بیرون چاله. حتی اینکه چگونه درب‌ها باز و بسته شوند را باید در این مرحله تعیین کرد. برخی از انواع درب‌ها به شرح زیر هستند:

  • درب‌های سانترال
  • درب‌های تلسکوپی
  • درب‌های اتوبوسی

بعد از اینکه ابعاد کابین و محل قرارگیری درب‌ها تعیین و ثبت شد، نوبت به انتخاب ریل و وزنه کابین می‌رسد. مواردی که در این مرحله مورد برسی قرار می‌گیرند عبارت‌اند از:

  • ریل‌ها چگونه نصب شوند
  • قاب وزنه در کجا قرار داشته باشد (هم می‌تواند در کنار کابین باشد و هم در پشت آن)
  • از چه نوع درب‌های استفاده شود
  • درب‌ها چه عرضی داشته باشند

تعیین موارد کمک می‌کند تا کابین را با استاندارهای بیشتری طراحی کنند. هر چه این موارد با دقت بیشتری انتخاب شوند، کابین آسانسور درون چاله رفت‌وآمد استانداردتر و ایمن‌تری خواهد داشت.

همچنین مطالعه کنید قیمت کابین آسانسور

انتخاب قطعات مناسب در طراحی آسانسور

در آخرین مرحله از طراحی آسانسور قطعات مناسب برای آن انتخاب می‌شود. مواردی که در این مرحله از طراحی هر آسانسور به آنها پرداخته می‌شود عبارت‌اند از:

اجرای آهن‌کشی آسانسور

بعد از اینکه مرحله طراحی کابین آسانسور و انتخاب درب‌ها به پایان رسید، نوبت به مرحله اجرای آهن‌کشی می‌رسد. آهن آلات زیادی در این مرحله استفاده می‌شوند که بسیار متنوع هستند و در ابعاد مختلفی ساخته وجود دارند.

این مرحله نیاز به دقت و ظرافت بسیار زیادی دارد زیرا بخش عظیمی از ایمنی آسانسور به آن بستگی دارد. باید از سایز مناسب آهن آلات با توجه به چاله و کابین آسانسور استفاده شود تا کمترین خطا را در دهانه آهن کشی و فواصل بین چهار ستون در بالاترین و پایین‌ترین طبقات شاهد باشیم.

انتخاب و نصب ریل مناسب

یکی دیگر از مواردی که در امنیت آسانسور نقش مهمی را ایفا می‌کند، انتخاب ریل با سایز مناسب است. ریل‌ها در سایزهای تی 5، تی 9، تی 16 و غیره موجود است. ریل‌ها حرکت نرم و ایمنی را برای کابین آسانسور به هنگام حمل اجسام و یا افراد فراهم می‌کنند. مرحله نصب ریل‌ها نیز باید مانند مرحله آهن‌کشی با کمترین خطا انجام شود.

همان‌طور که کمی قبل مطالعه کردید، ریل‌ها انواع مختلفی دارند و در اندازه‌های پنج متری به بازار عرضه می‌شوند ریل‌های را در کنار یکدیگر قرار می‌دهند و توسط پشت بند آنها را به یکدیگر متصل می‌کنند. در ادامه باید به نحوی به آهن کشی نصب شده نیز متصل شوند. این اتصال توسط براکت‌ها در فواصل اندازه گیری شده و مناسب انجام می‌شود. اگر نصب ریل‌ها بدون خطا باشد، حرکت رفت و آمدی کابین آسانسور بدون صدا و لرزش و تکان‌های اضافی خواهد بود.

انتخاب و نصب درب‌ها

در این مرحله از طراحی باید درب‌ها را برای نصب انتخاب کرد. عرض درب‌ها مختلف هستند و در ابعاد 70، 80 و یا 90 سانتی‌متری موجود هستند. عرض درب‌ها را با توجه به عرض چاه انتخاب می‌کنند. البته که عرض درب‌ها به نوع آنها و تعداد لته‌های آنها نیز بستگی دارد.

یکی از نکات بسیار مهمی که باید برسی شود، فواصل جانبی ریل‌ها و درب‌ها است. اگر از ابتدای تا انتهای چاله، فاصله ریل‌ها و درب‌ها یکسان نباشد، فاصله بین درب طبقه و درب کابین با خطا مواجه می‌شود و این نشان‌دهنده یک نصب غیراستاندارد است.

مرحله ارسال موتور در طراحی آسانسور

آخرین مرحله قبل از راه‌اندازی کامل آسانسور مربوط به انتخاب و ارسال موتور آسانسور است. انتخاب کیلووات مناسب برای موتور آسانسور به عوامل متعددی از جمله، ظرفیت آسانسور، نوع کاربری آن، تعداد ایستگاه و … بستگی دارد.

جمع‌بندی

در این مقاله متوجه شدیم که نصب و طراحی آسانسور مراحل و محاسبات پیچیده‌ای دارد و کوچک‌ترین خطایی در هر مرحله بر کل پروژه تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل است که باید به سراغ افراد متخصص بروید و از خدمات آنها استفاده کنید. اگر برای شروع یک همکاری حرفه‌ای آماده هستید، همین امروز با تیم دانش فراز تماس بگیرید.